Nichifor…

Nichifor

Nichifor a terminat scoala si institutul cu diploma rosie…
A lucrat profesor de istorie, intr-un sat din suburbia Chisinaului, acolo unde fusese repartizat dupa ce a absolvit institutul, tot acolo a cunoscut-o pe viitoarea lui sotie Ionela.
Initial au trait cu chirie intr-o casa pe care le-a dat-o statul, asa cum se obisnuia sa se dea tinerilor specialisti pe atunci.
Mai apoi au decis sa-si cumpere casa lor, mai ales ca in viata lor aparuse si un copil, rodul dragostei lor.
Atunci Nichifor a plecat in Siberia, unde lucra ca profesor, iar pentru a mai rotunji venitul, seara si in week-end lucra ca vanzator de produse alimentare.
Acolo a stat cativa ani, pana a agonisit de casa si de cele necesare pentru casa.
Mai apoi, cand timpurile s-au schimbat si lumea a inceput sa mearga in Europa, Omul nostru a fost unul dintre primii moldoveni care au plecat la munca in Italia.
A ajuns la Milano, unde si-a deschis patenta de intreprinzator si a muncit la greu pana cand a reusit sa-si puna pe picioare o afacere destul de bunicica.
Cativa ani mai tarziu si-a adus si sotia la Milano, lucrurile mergeau destul de binisor, acum obiectivul lor era o casa in Chisinau si un viitor frumos pentru fiica lor.
Dar bucuria si succesul nu au durat mult, deoarece Nichifor, a inceput sa traga la masea si atunci, sotia, dupa multe incercari esuate de a-l opri, l-a parasit si s-a intors in Moldova. Intoarsa acasa, femeia l-a decazut din drepturile parintesti, spunandu-i ca fiica-sa nu e a lui.
Viata lui Nichifor a luat o intorsatura neasteptata, afacerea a dat faliment, iar el a inceput sa bea si mai mult si foarte curand a devenit un om al strazii.
Ca sa-si poata procura licoarea magica care il facea sa uite de necazuri si sa fie fericit, a inceput sa fure.
Dormea unde se nimerea, prin parcuri, case parasite, manca foarte putin, nu se spala.
O data pe saptamana mergea la Caritas, acolo unde toti imigrantii cereau haine, incaltaminte si obiecte de uz casnic, Nichifor cerea carti, pentru ca uitasem sa va spun, el avea o pasiune nebuna pentru citit. Citea mult si orice, setea de cunoastere nu-i disparuse.
Puteai sa discuti cu el pe orice tema, era la curent cu toate, desi nu intotdeauna stia in ce zi a saptamanii se afla, incepuse sa piarda notiunea timpului.
Astazi Nichifor, la cei 45 de ani ai sai, arata de 70 si nu mai are nimic, a pierdut sotia, copilul, afacerea, cateva luni in urma un ochi, iar zilele trecute politia italiana l-a privat si de dreptul de sedere pe teritoriul italian.
In 10 zile, Nichifor trebuie sa paraseasca peninsula, altfel, va merge la puscarie, iar lui nu i-au ramas decat cartile si un vis, acela de a tranzita Moldova pentru ajunge in Siberia, acolo unde incepuse succesul si sperantele lui…

Alătură-te celorlalți abonați.

2 răspunsuri la „Nichifor…”

    1. Oricarui om e posibil de trimis semnale 🙂 daca intradevar vrei sa afli ceva despre el sau vreai sa se gindeasca la tine 🙂 exista o metoda 🙂
      Inchizi ochii, pui mina dreapta la inima, rasufli lent, incepi a aduce in minte chipul acelei persoane, alegi cuvintele potrivite si trimiti cu zimbetul pe buze mesajul.
      In acel moment acea persoana se va ghindi anume la tine, cu zimbet pe buze 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *