Escapada la Odessa

              Se spune ca atunci cand consumi alcool, iti vin idei bune. Dar ce se intampla cand 4 oameni buni, stau la un pahar de vin bun si au aceeasi idee buna? Ceva-ul bun s-a concluzionat intr-o excursie scurta, dar intensa, la Odessa.

              Am plecat de la Chisinau, in jurul pranzului, pe ruta Anenii Noi-Causeni-Stefan Voda. Drumul dureaza cam 3 ore si jumatate, spre 4 ore, in functie de formalitatile vamale. Pentru cei care pleaca din Iasi, calatoria va dura undeva spre 5-6 ore (nu recomandam tranzitarea Transnistriei).

Sunt 2 puncte de trecere a frontierei, destul de apropiate: Palanca si Tudora, insa doar unul din ele are veterinar, si cum noi eram insotiti de un membru al familiei, necuvantator, am fost fortati sa trecem pe la Tudora.

               Drumul spre vama e placut, datorita peisajelor, caselor traditionale si plantatiilor de vie ce incanta privirea, insa trebuie si mare atentie, cel putin pentru sofer, datorita denivelarilor dese si a “obstacolelor” rutiere. Atentie si la radare, veti intalni cel putin o masina cu radar in drumul spre vama.

              In cazul in care porniti mai dimineata, va recomandam o oprire la una din cramele de pe drum. Veti trece, in ordinea plecarii din Chisinau, pe langa Asconi, Gogu, Et Cetera, Purcari. Toate au vinuri exceptionale si permit degustari si excursii in crame. Nu este de ocolit nici partea culinara, bucatele traditionale completandu-se cu vinurile aromate.

               Odata ce treceti vama, mai aveti doar o ora pana in frumosul oras de pe malul Marii Negre. Va recomandam sa luati un hotel central, iar cand ajungeti, sa scoateti numerele de la masina, in cazul in care nu sunt numere de Ucraina. Sunt persoane care fura numerele de la masini, apoi cer recompensa pentru rascumparare, deci cel mai bine este sa preveniti.

               Exceptand acest mic inconvenient, Odessa este un oras foarte sigur, foarte turistic, unde te poti plimba la miezul noptii pe strada, fara sa simti ca esti expus vreunui pericol.

              Ajunsi spre amiaza la Odessa, ne-am indreptat cu pasi repezi spre strada pietonala, care este intesata cu magazine, restaurante si terase. Pranzul l-am luat la KlaraBara, un restaurant cochet in City Garden, un parc micut, dar care ofera protectie de la zumzetul si aglomeratia strazii principale (Deribasovskaya).

              Plimbarea de seara ne-a dus in portul Odessa, unde am beneficiat de un apus superb de soare. Portul, aflat la picioarele Parcului Grecesc, este foarte frumos luminat si recomandam sa il vedeti atat pe timp de zi, cat si dupa caderea serii. Parcul Grecesc, pe de alta parte, este mult mai spectaculos vazut seara. Copacii sunt plini de instalatii multicolore, fantanile arteziene si statuile sunt iluminate arhitectural, iar vanzatorii ambulanti de cafea te imbie cu diverse arome.

              Un obiectiv obligatoriu de vizitat este Teatrul National, o cladire superba din secolul 19, in fata careia se gaseste o mica oaza de relaxare. De aici am revenit pe strada pietonala, care de aceasta data, era si mai animata, si mai plina de culoare, si mai imbietoare pentru turisti.

               Discutiile despre Univers, despre soarta noastra pe Pamant, precum si alte subiecte ce sunt menite a fi discutate in prezenta unui brandy Armenian, invechit 7 ani in butoaie de stejar, au dominat ultima parte a serii.

              Dimineata ne-a gasit cu forte proaspete la hotelul Vintage, o cazare ideala, indiferent daca sunteti singuri, cu familia sau cu animalul de companie. Micul dejun delicios, savurat la restaurantul hotelului, a fost preludiul unei zile la fel de minunate ca si cea dinainte. Pentru a nu fi presati de timp, am facut check-out si am lasat bagajele la receptia hotelului, apoi am pornit spre plaja publica a orasului.

              Drumul spre plaja trece, inevitabil, printr-un parc superb, in mijlocul caruia troneaza un obelisc: Monumentul Marinarului Necunoscut. Norocul nostru a fost sa prindem schimbarea garzii, mai exact, un grup de adolescenti, care repetau pentru a deveni soldati de exceptie. La iesirea din parc va puteti delecta cu saslac turcesc, creveti mici fierti si rapane din Marea Neagra.

              Havuzul inedit din fata Delfinariului Nemo, ofera clipe de desfatare copiilor, in timp ce parintii se pot racori la una din multele terase ce strajuiesc promenada. Noi am ales, Maman na More, terasa care avea si etaj, iar privelistea asupra marii si a plajei a fost superba. Plaja este relativ mica, cu nisip curat, insa deja foarte aglomerata la final de aprilie. Cu siguranta in sezonul estival gasesti cu greu un loc unde sa iti asezi prosopul.

               Dupa o binemeritata bere rece si o doza de vitamina D, ne-am indreptat pentru pranz, spre un restaurant Italian. Deplasarea, pe tot parcursul celor 2 zile, am facut-o pe jos. Este o placere sa te plimbi pe strazile largi, strajuite de copaci inalti si sa admiri arhitectura orasului. Nonna Letitzia, restaurantul Italian despre care am mentionat, nu au pizza in meniu, datorita lipsei cuptorului, insa toate bucatele pe care le-am comandat au fost delicioase. Servirea este ireprosabila, iar calitatea ingredientelor, net superioara.

Imbogatiti de amintiri frumoase si experiente inedite, ne-am pornit inapoi spre Chisinau, cu promisiunea ca vom reveni cu siguranta, iar data viitoare, ne vom pastra mai multe zile pentru explorarea boemului oras Odessa.

Alătură-te celorlalți abonați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *