Haihui prin Moldova (1)

Anul acesta, pandemia ne-a dat peste cap toate planurile de calatorie si ne-a crescut dorul de haihuiala. Astfel, acasa a fost principala destinatie.

Incantatoarea varsta de 37 de ani am celebrat-o acasa, de Paste am fost acasa, pe 1 Mai, tot acasa, pana si Ziua Copilului am sarbatorit-o acasa. Cand a venit vorba despre aniversarea casatoriei noastre, insa, mai ales ca am implinit primul fragil anisor, am decis sa nu lasam efectul Covid sa ne afecteze.

Asa ca am pornit acolo unde ne este permis, deocamdata, spre partea cea mai putin deluroasa a Moldovei, acolo unde se termina Nistrul si hotarul, acolo unde locuiesc cei mai estici moldoveni: Palanca.

Traseul urmat a fost prin localitatile Anenii Noi si Causeni. Pana aici drumul a fost destul de putin aglomerat, iar asfaltul ce acoperea drumul a fost multumitor, cu doar cateva gropi periculoase. Dupa Causeni, drumul devine foarte bun si abia daca mai intalnesti cate o masina. Am ales sa conducem relaxat, sa ne bucuram de pitorescul pe care satele din Moldova il ofera si sa oprim de oricate ori a fost necesar pentru a admira frumusetile naturii, a fotografia sau chiar culege flori.

Din pacate, posibilitatile de cazare unde traditionalul sa se imbine cu modernul, unde viata satului, bucataria si experientele autentice se unesc pentru a oferi un sejur de neuitat, sunt foarte putin mediatizate in Moldova si doar cateva articole vechi, sau poze de pe Facebook, ale prietenilor, te pot indruma spre ele. Noi am ales Casa Veche, din Palanca, recent renovata si cu un stil neo-traditional imbinat cu elemente din zona Deltei Dunarii.

Casa are 4 camere, din care 2 duble si 2 triple, fiecare beneficiind de aer conditionat si baie privata. O curte mare si o sala de luat mesele cu geamuri largi, intregesc acest tablou. Insa ceea ce ne-a impresionat, a fost bucataria de iarna, plina de culoare, de traditie, in centrul careia troneaza un cuptor fenomenal.

Pe langa acest minunat ansamblu turistic, unul din lucrurile care ne-a placut foarte mult a fost mancarea. Avand o aroma imbietoare, un gust excelent si o savoare desavarsita, bucatele au fost pregatite de gazde, iar, ceea ce ne-a impresionat, a fost ca ingredientele erau, in marea lor majoritate, din gospodaria proprie sau productie locala.

Trebuie sa mentionez ca unitatea de cazare este child friendly si, cel mai important pentru noi, dog friendly.

Seara am vrut sa ajungem la Nistru, insa datorita ploilor din ultima perioada, lunca Nistrului a fost inundata. Tot raul spre bine, pentru ca am explorat digul inalt si ne-am bucurat de o feerie de sunete si culori la unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare admirate vreodata.

In drumul spre casa am decis sa ne oprim la vinaria Et Cetera, unde, din pacate, lucrarile de amenajare erau in toi. Am admirat campul de lavanda, piscina pustie, am gustat din legumele crescute in sera proprie si ne-am promis sa petrecem cel putin o noapte, cand lucrurile vor reveni la normal (COVID-wise).

Drumul spre casa a fost un pic diferit, deoarece, dupa Causeni, am decis sa mergem spre Asconi, vizitand o multime de sate care mai de care mai minunate: Zolotievca, Pervomaisc, Alexandrovca, etc.

Nu cred ca au fost aspecte care nu ne-au placut la aceasta calatorie, si speram, ca pe viitor, sa vizitam si celelalte colturi ale Moldovei, beneficiind de cazari tot atat de frumoase, de oameni tot atat de ospitalieri si de mancare tot atat de gustoasa.

Voi ce locuri minunate ati vizitat in Moldova pe care ni le recomandati?

Alătură-te celorlalți abonați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *