Sicilia, Mafia si Etna

(Articol mai lung ca de obicei, prin urmare, inainte de a incepe, inarmati-va cu o sticla de apa si/sau un pahar de vin si minim 7 minute libere)

Tentati de o oferta la biletele de avion catre Catania, am decis sa ne petrecem vacanta de vara, din luna august, in cea mai mare insula din Mediterana, Sicilia.

Desi toata lumea ne sfatuia sa ne cazam in Taormina, sau alte locatii idilice de pe insula, am decis sa facem ceva mai “special” si sa profitam de cele 10 zile de vacanta, explorand cat mai mult, din intregul teritoriu al Siciliei.

Si iata-ne in Catania, la aeroport, unde, incercand sa luam masina rezervata, cu 2 ore mai devreme, am fost loviti din plin de “spiritul sicilian”. Dupa vreo ora de asteptare si ceva bani in plus, am reusit sa plecam cu Fiatul Panda, masina inchiriata, ce avea sa ne fie ghid pentru perioada urmatoare.

Pentru ca check-in-ul in Taormina, prima destinatie aleasa, se facea ceva mai tarziu, am decis sa vedem Piazza Duomo din Catania, unde domneste statuia elefantului, simbol al orasului Catania. Pentru noi, “simbolul” cel mai important a fost Scirocco, un mic local, situat in piata de peste, care gateste fructe de mare delicioase, servite intr-un con de hartie.

Cazarea noastra din Taormina, pentru 2 nopti, s-a dovedit a fi si cea mai reusita din toata excursia. Un B&B cu o vedere magnifica asupra Taorminei, asupra boemului Castelmola si asupra golfului. Doi proprietari, care ne-au dovedit ca dragostea adevarata poate invinge pana si timpul.

Ce am facut aici? Am fost la plaja Isola Bella, o insulita pitoreasca, insa cu o plaja foarte aglomerata, cu pietre, care pe noi ne-a dezamagit. Am vizitat Golle dell’Alcantara, niste chei strabatute de un rau rece ca gheata (cel mai rece intalnit), pe care va recomand sa le vizitati, folosind intrarea municipala si nu cea din parc, de 4 ori mai scumpa.

Am luat cina la un restaurant din Taormina cu o vedere superba, chiar cand era faimoasa sarbatoare italiana Ferragosto, dupa care, am explorat stradutele inguste, pline de vanzatori ambulanti si minuni arhitectonice, pana tarziu in noapte.

A doua zi am mers la plaja Gradinile Naxos, o plaja mare, cu nisip si apa stravezie. Am vizitat Castelmola si, bineinteles, am baut o cafea la faimosul bar Turissi. Faimos pentru ce? Va las pe voi sa descoperiti!

Drumul spre urmatoarea cazare, Siracuza, ne-a purtat prin doua orasele mici: Acireale, linistit, cu un centru vechi plin de istorie, si Aci Trezza, faimos pentru Insulele Ciclopilor.

Siracuza, mai exact Ortigia, a venit ca o surpriza foarte placuta. Ne asteptam sa vedem, ca si in celelalte locatii, un oras cu un centru vechi strajuit de cateva cladiri istorice, insa nu, Ortigia este o adevarata cetate medievala, localizata pe o insula si legata de oras de un pod. Plina de istorie, pe care o emana din toti porii cladirilor vechi, al stradutelor intortocheate, al castelului ce strajuieste insula. Ortigia ne-a bucurat si culinar, aici am savurat o pizza delicioasa, comparabila cu cea de la Napoli. Vinul rosu de Avola, oras aflat in apropierea Siracuzei, a fost elementul ce a dat perfectiune serii din Ortigia.

Drumul spre Agrigento, urmatoarea cazare, ne-a dus prin rezervatia naturala Oasis of Vendicari, unde am descoperit una din cele mai frumoase plaje ale sejurului, o plaja salbatica, insa cu acel “nu stiu ce” care te face sa nu vrei sa mai pleci. Si fiindca se facuse ora pranzului si oraselul Noto era in apropiere, si ne-a fost recomandat de catre gazdele noastre din Taormina, l-am strabatut si am apreciat deliciile culinare mediteraneene, precum si faimoasa inghetata italiana.

Agrigento, pe langa Scala dei Turchi si plajele imense cu nisip fin, este casa unor vestigii arheologice grecesti cu adevarat impresionante, Valea Templelor, inclusa in patrimoniul UNESCO. Am vizitat-o si am ramasi aproape muti de uimire, unele temple, amintind de cele de pe colinele Atenei. Tot uimiti am fost si de viata de noapte din Agrigento. Ne asteptam sa fie un orasel linistit, insa multitudinea de terase si restaurante din centrul vechi, ne-a amintit de Taormina, in toiul festivalului Ferragosto.

Cefalu a fost, fara doar si poate, destinatia noastra preferata din tot sejurul. O bijuterie de oras, cu o plaja frumoasa, localizata exact langa centrul vechi al orasului, cu catedrale si aer distins, cu magazine si cafenele exact asa, cum te gandesti cand spui Sicilia. Aici am incercat sa urcam si la punctul de belvedere al orasului, insa, se pare ca, accesul este restrictionat incepand cu ora 20:00. Supararea noastra a trecut, atunci cand am pasit pragul restaurantului Triscele, unde, galanteria personalului si gustul deosebit al bucatelor, au fost la superlativ.

Fiindca de la Cefalu la Palermo e doar o aruncatura de bat, am zis sa cautam ceva frumos, de vazut, prin apropiere. Asa am dat peste Castelbuono si Fiasconaro. Localizat pe un varf de munte, Castelbuono, este un satuc cu strazi pavate cu piatra si o piateta dominata de turnul cu ceas al bisericii, in acest oras, am degustat ceea ce se spune ca ar fi unul dintre cele mai bune panettone din lume, produs artizanal, de mai bine de 4 decenii, de familia Fiasconaro.

Am continuat calatoria noastra spre Palermo, ‘’capitala’’ Siciliei. Acest oras creeaza sentimente mixte, pentru cei ce l-au vizitat. Parerile sunt impartite, pentru unii, orasul este de o frumusete rara – pentru altii, foarte murdar, unii spun ca este plin de bijuterii arhitectonice – altii, ca e o imensa groapa de gunoi, petrecaretii, ca  este bijuteria vietii de noapte din Sicilia – ceilalti ca e plin de cersetori si oamenii ai strazii, romanticii zic ca are atat de multa culoare, incat zici ca esti in Asia – pragmaticii, ca e atat de aglomerat, incat nici nu poti sa faci poze. Cu toate acestea, da, il recomandam si da, nu regretam ca l-am ales ca destinatie, fie si pentru o noapte.

San Vito Lo Capo a fost ultima destinatie aleasa, destinatie faimoasa pentru plajele cu nisip fin si pentru apa transparenta, pana la zeci de metri. Am stat in Macari, un sat chiar de langa destinatia noastra, sat in care, am reusit sa descoperim cel mai bun restaurant de pana acum, atat din punct de vedere culinar, cat si ca vedere. Plajele s-au ridicat la inaltimea asteptarilor. In timpul diminetii, cand razele soarelui strabat apa si lumineaza nisipul albicios, ai senzatia ca te-ai trezit, fara sa vrei, in Caraibe.

De aici am reusit sa vizitam Erice, o locatie superba, o bijuterie de orasel cocotat in varful unui munte, de unde se poate admira privelistea coastei siciliene, la o temperatura mai mult decat rezonabila, iar cei indragostiti, pot sa simta, la propriu, cum e sa fii cu capul in nori.

Trapani, orasul de unde se pleaca spre insulele Egadi, are de asemenea un centru istoric plin de terase, insa, la tot ce vazusem pana atunci, am fost un pic dezamagiti. Am ales Favignana si Levanzo pentru o excursie de o zi, din Trapani, insule cu golfuri absolut superbe, insa, pentru vizitare, recomandam sa alegeti alta varianta decat excursiile de o zi: sunt pentru turismul in masa si asta se simte din belsug. Pentru a vizita insulele, recomandam sa mergeti de dimineata cu transport de cursa, iar odata ajunsi pe insula, sa inchiriati o barca mica si sa realizati turul insulelor in tihna, oprind la obiectivele principale.

‘’Din cauza’’ acestei excursii, rezervata doar cu o zi inainte, am ajuns destul de tarziu in Catania, (ora 22.00 locala) pierzand, astfel, rezervarea la cazarea pe care o aveam din timp, dar cum “universul” are mereu grija de noi, am reusit sa gasim o cazare cu o pozitie mult mai centrala, intr-un palat din secolul IX, care ne-a impresionat prin decoratiunile interioare, obiectele folosite, dar si atitudinea pozitiva a proprietarei.

Catania ni s-a parut mult mai primitoare si mai frumoasa pe timpul noptii, chiar daca, sunt putine restaurantele deschise dupa ora 23:00. Inainte de plecare, am dat o raita prin faimoasa piata din Catania, precum si prin piata de peste, ce era arhiplina de cumparatori si vizitatori.

Tot itinerarul pe care l-am parcurs cu masina, a fost cu drumuri bune si nu foarte aglomerate, cum sunt cele din Italia continentala. Prin urmare, daca va ganditi sa inchiriati o masina in Sicilia, chiar si una de clasa mica, va recomandam cu tarie.

Cazarile au fost luate exclusiv de pe Booking, criteriile de cautare fiind: mic dejun inclus, central sau aproape de obiectivele principale si peste 9, rating din evaluari.

Mentionam ca, in timpul calatoriei, nu ne-am simtit vreodata in nesiguranta, poate doar un pic stingheri explorand cateva stradute din Palermo, stradute intesate de localnici curiosi ce priveau, destul de insistent, cuplul de turisti.

Preturile sunt ca si cele din Italia, nu va asteptati sa mergeti in Sicilia si totul sa fie mai ieftin. Partea buna e ca tot ce inseamna mancare, este oferit la superlativ, ca si cantitate, dar si calitate. Prin urmare, nu sperati sa pierdeti kilograme, in vacanta din Sicilia, cu siguranta, veti adauga cateva.

Pentru a ramane la subiectul culinar, trebuie, neaparat, sa incercati: fisticul de Sicilia, in orice forma: inghetata, crema tartinabile, croissant, etc, canolli siciliani cu crema de ricota, inghetata de orice fel, fructele de mare si peste, salata cu tentacule de caracatita, fructe de cactus in cele 3 varietati, gasite in Sicilia, dar si Nero d’Avola (vin rosu), si vinul de migdale.

In speranta ca ne veti calca pe urme, ne declaram disponibili pentru diversele intrebari si recomandari cu privire la locurile de vizitat/de luat masa/de cazare. Iar daca ati facut-o deja si ati vizitat frumoasa Sicilie, asteptam gandurile si impresiile voastre.

Alătură-te celorlalți abonați.

2 răspunsuri la „Sicilia, Mafia si Etna”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *