Avand in fata o lista cu cele mai frumoase orase din Europa, am decis ca urmatorea vacanta sa fie in Porto.
Mini-vacanta a inceput ca o idee, insa inspirat fiind de zicala: “nu lasa pe maine ce poti face astazi”, precum si de imboldurile persoanei dragi, am reusit sa o materializam in realitate, mai repede decat credeam.
Nu va voi plictisi cu detalii legate de zbor, ci voi incepe “istorisirea” direct din Porto. Voi incerca sa detaliez la obiect pentru a va putea face o idee despre acest oras, care noua ni s-a parut minunat.
Prin urmare, am aterizat si aveam de ales 2 modalitati de a ajunge in oras: cu taxiul (va recomand daca sunteti 2 cupluri) sau cu metroul (45 de minute). Am ales, evident, cea din urma varianta. Automatul pentru bilete este localizat la un etaj inferior platformei Sosiri a aeroportului din Porto, insa foarte bine semnalizat. Ajunsi in fata automatului trebuie sa alegeti zona (din vreo 10) in care veti calatori, pentru a putea emite biletul. Din fericire, am primit ajutor de la un angajat al aeroportului si a fost selectata zona 4 (Ribera – Sao Bento).
Mijloacele de transport in comun circula decent si la intervale regulate (in general), deci va recomand sa le utilizati pe toata perioada vacantei. Day Pass-urile pot fi o alternativa usoara si ceva mai ieftina fata de biletul traditional, cumparat din autobuz/metrou. Ele pot fi achizitionate pe o perioada de 1/2/3/4 zile si permit flexibilitate cand vine vorba de opriri neprogramate intre statii. Atentie, pentru tramvaiele turistice si pentru funicular, trebuie cumparate bilete separate, nu sunt incluse in aceste Day Pass.
Ne-am cazat intr-un apartament cochet, in cartierul de langa rau, Riberia. S-a dovedit a fi o alegere foarte buna, deoarece eram inconjurati de restaurante, strazi pietonale, atractii turistice, dar cel mai important, aveam acces la promenada de langa rau, in doar cateva minute. Restaurantele de pe promenada au preturi destul de piperate, prin urmare, recomand sa achizitionati o sticla de vin din multiplele magazine pe care le veti intalni in cale si sa o savurati in tihna, ascultand artisti stradali sau ritmuri de fado de la terasele din apropiere.
Recunosc, desi aveam o lista cu numeroase obiective pe care doream sa le atingem, nu am reusit sa ajungem decat la foarte putine. Si asta pentru ca orasul este coplesitor, este plin de strazi inguste, care parca te imbie sa le explorezi, biserici impresionante la tot pasul, case vechi sau restaurate, parcuri mici sau mari, terase cu iz romantic, restaurante elegante, cofetarii pline de bunataturi, poduri, turnuri, magazine, monumente, palate, muzee, etc.
Pentru cumparaturi, va recomand strada Santa Catarina, iar ca sfat: incercati sa urcati pana in capatul ei, inainte de eventualele achizitii si veti vedea ca preturile scad pe masura ce va apropiati de final.
Cele 3 zile pline de care am beneficiat s-au impartit astfel: in prima zi am pre-rezervat, din tara, un tur ghidat in zona Douro, zona cunoscuta pentru plantatiile de vie ce produc faimosul vin de Porto. Turul a durat toata ziua, cu pick-off/drop-off de la apartament, cu vizite la crame, degustari care mai de care, pranz delicios asigurat si o croaziera relaxanta, pe rau, cu o barca traditionala.
Cea de-a doua zi a fost dedicata explorarii orasului. Libraria Lello, ce se zvoneste ca ar sta la baza crearii seriei Harry Potter, biserici vechi, strada pentru cumparaturi si diverse piete, au fost descoperite fara sa vrem, doar hoinarind cu zambetul pe buze prin frumosul oras. Spre seara, am descoperit ca zona din apropierea librariei devine animata incepand cu ora 22:00: zeci, si chiar sute de oameni luand strazile cu asalt pentru socializare si vin.
Cea de-a treia zi a fost consacrata in intregime brizei oceanului, plajelor si celebrului Matosinhos. Cu autobuzul 500 ajungi chiar in centrul micului orasel. La nici 200 de metri de ultima statie de autobuz este o piata de peste, pe care, din pacate, am ajuns prea tarziu sa o vizitam, insa despre care am auzit ca este mai spectaculoasa decat cea din Barcelona (Boqueria).
De la statia de autobuz si cum te indrepti spre plaja, veti gasi zeci de restaurante pescaresti. Aici am mancat peste si fructe de mare pe saturate, gatite la superlativ, cu preturi modeste si stropite din belsug cu faimosul vinho verde (vinul verde este un vin alb, cu un procent de alcool mai mic decat vinurile obisnuite, destul de aromat si care pare a fi amestecat cu apa minerala). Noi am mancat la Tito 2, restaurant cu doar 4 mese pe terasa, de unde ne-am ales pranzul din vitrina plina cu peste proaspat, abia pescuit din apele Atlanticului, pranz care mai apoi a fost gatit pe gratarul incins aflat in spatele terasei.
Plaja este imensa, nisipul fin, valurile mari si terasele superbe, asta daca reusesti sa prinzi un loc la una din ele, pentru ca sunt destul de putine comparativ cu cererea.
Toata regiunea Porto si imprejurimile sunt in proportie covarsitoare acoperite de podgorii lucrate, dupa spusele ghidului nostru, doar de oameni, fara interventia masinilor. Soiurile de struguri sunt atent selectionate pentru clima sub-tropicala cu temperaturi ridicate, ce pot atinge, in mijlocul verii, in jur de 50 grade Celsius. Toate aceste lucruri fac vinul de Porto sa fie un vin delicios, aromat si placut papilelor gustative.
Vinul de Porto este un vin dulce, tare (in jur de 20 de grade alcool), cu un caracter aparte, care poate fi alb sau rose. Cel mai apreciat insa, este cel rosu, care vine in 2 variante: Tawny – invechit o perioada mai indelungata in butoaie de stejar cu o aroma foarte puternica de lemn si nuci, Ruby – invechit pentru scurt timp in butoaie de inox si cu o aroma joviala si usor fructata. Doar cateva crame (destul de putine la numar) folosesc strugurii pentru a face un vin sec, foarte apreciat de cunoscatori.
‘Sansa’ (asa ii spun eu Universului) a facut ca sa gustam Chryseia, unul dintre cele mai bune vinuri seci produse in regiunea Douro din Portugalia si premiat la multiple concursuri internationale. Trebuie sa recunosc ca a fost una dintre cele mai reusite experiente oenologice pe care am avut ocazia sa o incerc pana acum, iar modul in care vinul a fost savurat, pe malul raului Douro alaturi de persoana iubita, l-a facut cu adevarat special.
Trebuie sa mentionez ca unul din lucrurile ce m-au impresionat a fost amabilitatea si ospitalitatea localnicilor. Oameni zambitori, calzi, gata sa te ajute in orice moment, asta a facut ca orasul sa para mai primitor, iar excursia noastra mai frumoasa.
Am parasit orasul cu regret in suflet, insa cu un zambet ce ne va insoti cu siguranta pana la urmatoarea escapada.
Detalii ‘tehnice’:
Perioada: 21-25 Martie
Scop calatorie: Personal
Numar calatori: 2
Statut: Indragostiti 🙂
Temperaturi: 23-25 grade ziua / 12 – 15 grade noaptea
Transport: Avion
Traseu: Chisinau – Bruxelles – Porto – Paris – Chisinau
Companii aeriene: Wizz Air + Ryan Air